#044 – Pas op voor Wangiri!

Je bent gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. Bel je terug of niet? Het advies: vooral niet doen! Misschien heb je er al eens van gehoord: Wangiri fraude. Dit is een vorm van misleiding waarbij mensen een gemiste oproep van een buitenlands nummer terugbellen tegen duizelingwekkend hoge kosten.

De Telekom bedrijven zien de afgelopen maanden een stijging in het aantal klanten dat hiermee te maken krijgt.
De enige manier om dit te voorkomen is door bij onbekende oproepen uit het buitenland vooral niet terug te bellen.

Wat is Wangiri fraude?

Je ziet een gemiste oproep door een onbekend nummer uit het buitenland, bijvoorbeeld +22 81 550 33 265. De telefoon is één of twee keer over gegaan en stopt dan. Je belt terug, maar er wordt niet opgenomen. Denk je. In werkelijkheid komt er wel een verbinding tot stand. Je hoort bijvoorbeeld een bandje met de kiestoon, zodat het lijkt of je oproep niet beantwoord wordt. Ondertussen begint de teller aan belkosten te lopen.

Internationale criminelen verdienen veel geld aan deze vorm van fraude door de kosten die mensen ongemerkt maken. Via computers worden 100.000-en nummers in één keer gebeld, in de hoop dat genoeg mensen terug bellen.

De nummers waarmee Wangiri fraude wordt gepleegd zijn buitenlandse servicenummers uit landen buiten Europa. Telefoontjes uit Tsjaad, Togo, Madagaskar of Afghanistan zijn bekende gevallen. Deze nummers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse 0900-nummers. De kosten voor een gesprek naar zo’n nummer worden bepaald door degene die dit nummer heeft geregistreerd. Ben kan dus ook geen invloed op uitoefenen op deze kosten.

Wat kun je zelf doen: bel niet terug!

Ben je gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland? Bel dan vooral niet terug! Zeker niet als dit een telefoonnummer is met een landcode buiten Europa. Twijfel je over een nummer waar je door gebeld bent? Zoek het nummer dan op via bijvoorbeeld google om te kijken of andere mensen hiermee te maken hebben gehad.

(bron: Ben.nl)

Dit bericht is geplaatst in Inbraak. Bookmark de permalink.