Wijkagent Roland Jonkman

Ronald Jonkman is per september 2018 actief als wijkagent in Alphen-Noord. Ronald is in verband met ziekteverlof (hersentumor) in de periode maart 2019 – september 2019 tijdelijk vervangen,

De wijk van Ronald bestaat onder andere uit het Groenoord-(ziekenhuis), de Schepenbuurt, de Feministenbuurt, de oude Ambachtenbuurt, de Stromenbuurt, de Gnephoek, Máximabrug en de Landlustweg.

Ronald is een geboren Rotterdammer, maar woont al jaren in Alphen aan den Rijn. Ronald heeft ruime politie-ervaring maar heeft ook een zijsprong gemaakt. Hij heeft vijf jaar in de woningsector gewerkt als een soort wijkagent voor een woningstichting. Ronald is daarna nog 3 jaar wijkagent in Rotterdam geweest. Eén van de redenen voor Ronald om wijkagent in Alphen te worden is om nieuwe uitdagingen te vinden in een geheel nieuwe werkomgeving. “Ik blijf tot aan mijn pensioen dit werk doen!” Hij streeft ernaar om binnen een jaar de wijk door en door te kennen. Ook is hij op zoek naar een paar vaste plekken in zijn wijk waar hij mensen kan ontvangen om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden.

Wat doet een wijkagent zoal? Als wijkagent moet je actief inspringen op de gebeurtenissen in de wijk. “Strategisch en analytisch denken en communicatief vaardig zijn: dat zijn eigenschappen die een wijkagent nodig heeft.” Coördineren en adviseren gebeurt dagelijks, met interne en externe partijen. “Als wijkagent ontwikkel je voelsprieten om allerlei zaken op te merken: wat gebeurt er, wat kom je dagelijks tegen, wordt er veel ingebroken, enzovoorts.”

Vanuit het wijken en kernenbeleid van de gemeente heeft iedere wijkagent een vaste gebiedsadviseur van de gemeente in zijn of haar gebied. Maar ook andere partners werken gebiedsgebonden. Dit bevordert de samenwerking tussen hulpverlening, zorg en handhaving. Dit komt uiteindelijk het leefgewoonten en de veiligheid van de inwoners ten goede.

U kunt Ronald niet missen als hij in de wijk is. Spreek of klamp hem aan om kennis te maken of voor een praatje.


Opmerking: voor deze tekst is gebruik gemaakt van passages uit het interview van Alphens.nl met Ronald.