“SCHEPENBUURT Leeft”

situatiebeschrijving per 31 mei 2018

De Werkgroep BPSchepenbuurt heeft in december 2017 het project “SCHEPENBUURT Leeft” opgezet om een hartveilige SCHEPENBUURT op te zetten. De reden hiervoor is dat het aantal “burger hulpverleners” (=AED gecertificeerd en landelijk aangemeld) zeer beperkt was  en geen AED dag en nacht beschikbaar in de SCHEPENBUURT was.

 

Via de berichtenservice van de BPSchepenbuurt  heeft een inventarisatie plaats gevonden in januari 2018 met betrekking tot belangstelling voor het volgen van een cursus reanimatie/AED bediening en financiële donatie van de buurtbewoners. Ruim 20 buurtgenoten hebben zich aangemeld en de projectgroep heeft ook toezeggingen gekregen van diverse buurtbewoners die bereidt waren een donatie te geven. Met dit prachtige resultaat heeft de projectteam besloten snel over te gaan tot realisatie.


Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn zijn 16 buurtgenoten geplaatst voor een drietal geplande cursussen in maart 2018. Voor april 2018 heeft de projectgroep een tweetal cursusavonden georganiseerd waar 21 buurtgenoten aan deel hebben genomen.

In totaal hebben dus 37 buurtbewoners de cursus Reanimatie/AED bediening succesvol doorlopen. Een groot success voor het project “SCHEPENBUURT Leeft“.


De financiële donaties en cursusopbrengsten hebben een bijdrage geleverd voor aanschaf van een eigen AED met kast, welke medio mei 2018 geplaatst is. De projectgroep wil nog een financiele reserve opbouwen voor onderhoud en verzekering van deze AED voor de komende jaren. We zoeken nog sponsoren voor Eur 400,-.

Stuur een mail naar bpschepenbuurt@gmail.com o.v.v. AED bijdrage met een concreet bedrag van uw donatie en stort uw donatie op NL16 INGB 0004 0519 07 t.n.v. E.A. van Gans-Duineveld ovv donatie AED.

Een tweede AED apparaat is sinds voorjaar 2018 beschikbaar door een Schepenbuurt bewoner op de Galjoen en is geplaatst in zijn garage. Deze AED is landelijk aangemeld en kan worden ingezet ingeval van een “112” oproep. Via de oproep krijgt u de code om bij de AED te kunnen komen en naar de slachtoffer te brengen.

Een AED apparaat is al enige jaren aanwezig op de LIS bij de Havenmeester bij de Watersport Vereniging Alphen aan den Rijn. Deze AED is in april 2018 aangemeld bij de landelijke organisatie en kan ingezet worden bij een 112 melding.


De projectgroep heeft via de AED Alert systeem Stan gezien dat aantal burger hulpverleners in onze omgeving is gegroeid mede doordat cursisten zich opgegeven hebben als burgerhulpverlener bij HartslagNu (voorheen: HartveiligWonen).

De projectgroep streeft erna dat alle cursisten zich opgeven bij deze organisatie, omdat elke seconde telt ingeval van hartfalen. Klik hier om meer hierover te lezen.

Eind mei zal de projectgroep de stand opvragen bij HartveiligWonen en deze publiceren.


Project “SCHEPENBUURT Leeft” voor een hartveilige buurt zal in juni 2018 officieel opgeleverd en afgesloten worden middels een buurt evenement welke door en voor de SCHEPENBUURT bewoners zal worden. Het evenement is gepland op donderdag 28 juni om 16:30 en vindt plaats op het dak van de parkeergarage bij de Klipper. SCHEPENBUURT bewoners zijn allen uitgenodigd voor dit evenement. Geplande programma:

  • 15:30 – 16:15 – rondgang voor alle cursisten Reanimaite/AED bediening en burgerhulpverleners langs de 3 AED’s in de Schepenbuurt
  • 16:15 – 16:30 – verzamelen alle cursisten, burgerhulpverleners, bewoners en genodigden op het dak van het parkeerterrein van het appartementsgebouw op de Klipper
  • 16:30 – 16:45 – demonstratie toepassen van reanimaite & gebruik van AED apparaat;
  • 16:45 – 17:00 – officiële oplevering van het project “SCHEPENBUURT Leeft” voor een hartveilige buurt:
    • Jan Teeuwen – voorzitter BPSchepenbuurt en project:  SCHEPENBUURT Leeft
    • Gert-Jan Schotanus – wethouder gemeente Alphen aan den Rijn
  • 17:00 – gezamelijke borrel/toost met alle aanwezigen