#043 – “Maak het inbreken niet te makkelijk”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie startte in 2014 de campagne ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk‘.

Het figuurtje Harm Alarm (hiernaast afgebeeld) is de eye catcher

Hieronder staan de belangrijkste anti-inbraaktips uit de voorlichtingscampagne. Zie ook de handige link naar: Harm Alarm op deze site voor meer informatie en demonstratievideo’s.

Tip 1: draai de deur op slot als je weggaat

Trek je de voordeur alleen maar dicht, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo opengemaakt worden. Ook wel bekend als de flippermethode.

Tip 2: zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt

Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Bij langere afwezigheid maak afspraken met je buren.

Tip 3: Sluit alle ramen als je weggaat

Als een insluiper via een open raam je woning binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als je weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als je maar heel even de deur uit bent.

Tip 4: Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten

Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien. Of hij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen. De zogenaamde gaatjesboormethode.

Tip 5: Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg

Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

Over Jan Teeuwen

Coordinator/voorzitter, WhatsApp Alert beheerder, WebMaster Jan heeft zich opgegeven cursus Reanimatie/AED cursus = LOHW kernteam - LOHW KBG lid, toegang tot lohw20@gmail.com
Dit bericht is geplaatst in Inbraak, Veiligheid. Bookmark de permalink.