#233 – Verkeersveiligheid Staalweg in het geding

In het Alphens Nieuwsblad van 7 oktober is onder Verleende vergunningen regulier Alphen aan den Rijn het volgende gepubliceerd: “Staalweg 4 (25-09-2020) aanleggen inrit (2020/421)”.

Een klein berichtje met mogelijke GROTE CONSEQUENTIES voor de verkeersveiligheid op de Staalweg.

Denk aan de vele fietsers (recreanten, scholieren, woon- werkverkeer) die een gevaarlijkere situatie krijgen door in- en uitrijdend vrachtverkeer; blokkade van de Staalweg door verkeersbewegingen vanuit en naar het toekomstige bedrijventerrein; wegverzakkingen doordat het vrachtverkeer te intensief is voor de zwakke en smalle dijk.

Een eerdere vergunning aanvraag (v2020/098) voor deze inrit is door de gemeente in juli geweigerd op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, zie LOHW bericht van 03-06-2020). Nu heeft de gemeente de vergunning wel verleend, terwijl de aanvraag gelijk is gebleven. Door de gemeente wordt geen redenen gegeven waarom de vergunning nu wel is verleend.

Willen wij als Schepenbuurt bewoners bezwaar maken tegen de verleende vergunning dan moeten wij argumenten kunnen aanvoeren waarom wij bezwaar aantekenen tegen deze vergunning. Vragen die wij bijvoorbeeld kunnen stellen zijn:

 • Hoe wordt de verkeersveiligheid voor motorrijtuigen, brommers, fietsers (schoollieren/recreanten/woon/werk) en wandelaars op Staalweg beïnvloed door deze inrit?
 • Moeten er bomen worden gekapt en is kapvergunning verleend?
 • Waarom is een tweede ontsluiting vereist, want tot nu heeft de ontsluiting aan het einde van de Staalweg goed gefunctioneerd?
 • Is de APV voor deze vergunning verlening niet van toepassing? Ingeval niet van toepassing, waarom niet?
 • Welke noodzaak is er om een extra uitrit te maken als de wens is om het gebied te bestempelen als industriezone voor watergebonden transport ?
 • . . .

Voor andere argumenten wordt uw hulp gevraagd door mee te denken in een overleggroep, of door deze z.s.m. in te sturen naar bpschepenbuurt@gmail.com, of via de reactie optie op de site.

Team HeimansWetering en team LOHW gaan zich inzetten om bezwaar te maken tegen deze vergunning.  Daarvoor kunnen we de hulp van de Schepenbuurt bewoners goed gebruiken en krijgt deze actie meer  draagvlak in het bezwaar proces.

Tevens is overleg gestart met vertegenwoordigers van de omliggende buurten en andere belanghebbenden zoals: schoolleiding Wellantcollege, fietsbond, wandelaars, vissers, etc. etc.
Ook wordt overwogen om een verzoek in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur in te dienen, om meer informatie over de achtergrond van de aanvraag te verkrijgen.

We hebben maar weinig tijd om bezwaar te maken, dus snelheid is gewenst. Als er geen bezwaar is gemaakt binnen 6 weken na publicatie, dan staan we voor een voldongen feit.

Wilt u buiten bovenstaand verzoek een bijdrage leveren aan een leefbare omgeving Heimanswetering, waarin (verkeers-)veiligheid centraal staat, meld je dan aan via bpschepenbuurt@gmail.com. Wil je meer weten over wat voor hulp we zoeken, geef je contactgegevens via de mail door en wij nemen contact met u op.

Zodra de voorbereidingen afgerond zijn, krijgt u binnen 14 dagen een bericht hoe u het beste uw bezwaar tegen deze goedkeuring kunt maken. We rekenen op uw steun om een breed draagvlak te creëren om verkeersveiligheid op de Staalweg te garanderen.

Samen staan we sterk

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Leefbaarheid, Notification, Veiligheid. Bookmark de permalink.

6 reacties op #233 – Verkeersveiligheid Staalweg in het geding

 1. Wilm an Rossum schreef:

  Ik maak ook bezwaar tegen deze vergunning

  • Werkgroep Schepenbuurt schreef:

   Dank voor je support. Via een vervolg bericht kunnen bewoners/belanghebbenden via een petitie bezwaar maken.
   Nu zijn we op zoek naar argumenten tegen de inrit.

 2. Gerard Zaagmans schreef:

  Ik maak bezwaar tegen deze vergunning.
  Een goede optie is om een toegang te maken vanaf de Kalkovenweg

  • Werkgroep Schepenbuurt schreef:

   Dank voor je support. Via een vervolg bericht kunnen bewoners/belanghebbenden via een petitie bezwaar maken.
   Thans zijn we op zoek naar argumenten tegen de inrit.

 3. Gary Doogan schreef:

  Ik maak bezwaar tegen deze vergunning.
  Ik ben met Gerard eens – een prima en m. i. veiliger alternatief is via de Kalkovenweg te vinden.

  • Werkgroep Schepenbuurt schreef:

   Dank voor je support. Via een vervolg bericht kunnen bewoners/belanghebbenden via een petitie bezwaar gaan maken.
   Nu zijn we op zoek naar argumenten tegen de inrit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *