#221 – Breaking nieuws van TeamHeimanswetering

Belangrijk bericht van TeamHeimanswetering:

BREAKING NIEUWS van team ACEWA #01

02-04-2020 18:00

Inmiddels heeft het Team ACEWA al vele honderden petities en bevestigingen ontvangen. Ondanks het Coronavirus tonen wij Alphenaren met elkaar veerkracht en besef van de urgentie omtrent het voorkomen van een chemische fabriek op het Heimanswetering-terrein in Alphen aan den Rijn. Hiervoor onze hartelijke dank en een applaus voor iedereen die gereageerd heeft. Daarnaast hebben bewonersorganisaties uit de andere wijken rondom de Heimanswetering zich eveneens geschaard onder de actie. Ook zij maken zich grote zorgen om de ontwikkelingen.

Deze overweldigende reacties in een zo’n korte tijd, hebben er inmiddels voor gezorgd dat het plan in deze vorm van tafel is. De gemeente heeft dit formeel bevestigd in de brief die we hebben ontvangen op 2 april jl. De pers (AD Groene Hart en alphens.nl) heeft al op 1 april hierover een bericht geplaatst.

In het persbericht van AD Groene Hart is door wethouder Van As gezegd: “Ik heb de bewonersgroep dus meegegeven dat zij hun wensen bij de provincie op tafel leggen.

Door de journalist is de reactie van ACEWA hierop niet gepubliceerd. ACEWA heeft twee opmerkingen hierover:

 • Verzuimd is te vermelden dat zowel wethouder van As als Leo Maat, onafhankelijk van elkaar, ACEWA het volgende hebben laten weten: “Wij hebben besloten dat de wethouders van As, Maat en van Velzen terug gaan naar de provincie om te bespreken het Heimanswetering bedrijventerrein toch als woonruimten in te richten.
 • Verzuimd is te vermelden dat het standpunt van ACEWA is, dat primair de wethouders naar de provincie moeten en gebruik kunnen maken van de petitie-resultaten, welke ACEWA wil overhandigen zodra de maatregelen van de overheid genormaliseerd zijn.

Als Team willen wij graag met de gemeente en/of provincie in gesprek blijven over de inrichting van het Heimanswetering-terrein. Daarom vragen wij  u om de petitie te blijven verspreiden. Dan kunnen degenen die de petitie nog niet ingevuld hebben dat alsnog te doen en ook aangeven waar de voorkeur naar uit gaat met betrekking tot de bestemming.

Uit de reacties op de petitie en uit de contacten met de andere bewonersorganisaties komen verschillende onderwerpen prominent naar voren:

 • Ook andere onveilige bedrijfsactiviteiten moeten weg uit de woonwijk. Met name metaalverwerker Van Schip Alphen is hierbij aan de orde. Ook willen we voorkomen dat het mengvoederbedrijf en grindhandel verplaatst wordt van de Rijnhaven naar de Heimanswetering.
 • Als alternatief is men unaniem voor woningbouw.
 • Daarnaast moet er ook gekeken worden naar de infrastructuur, zodat knelpunten voor nu en de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.

Recentelijk is er bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor een in- en uitrit op de Staalweg (het Heimanswetering-terrein), waarover thans nog geen duidelijkheid over is. Het team gaat dit nauwlettend volgen en zo nodig richting Gemeente kritische vragen hier over stellen.

Met deze punten willen wij ons overleg met de gemeente verder vorm gaan geven. Verdere input blijft natuurlijk enorm welkom.

Geen chemische industrie maar bebouwing voor Alphenaren die past in een woonkern

Blijf binnen, blijft veilig en blijf delen

Team ACEWA

Email:info@acewa.nl                                                 Website: https://www.acewa.nl/

Over Jan Teeuwen

Coordinator/voorzitter, WhatsApp Alert beheerder, WebMaster Jan heeft zich opgegeven cursus Reanimatie/AED cursus
Dit bericht is geplaatst in Leefbaarheid, Notification. Bookmark de permalink.

1 Response to #221 – Breaking nieuws van TeamHeimanswetering

 1. Gerda klapper-dane schreef:

  Dag Els, Jan en Cornelis,
  Geweldig!!

  Ter aanvulling van de bezwaren,
  – het vrachtverkeer geen goede combinatie met scholieren
  – na het ontsluiten van de weg naar de Maxima brug is het verkeer toch al aanzienlijk toegenomen.

  Hartelijke groet, Gerda Klapper-Dane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *