Cookie Policy
Josh Walet

Omwonenden hebben bezwaar tegen komst chemische fabriek

Omwonenden van industrieterrein Heijmanswetering zijn een petitie begonnen om de vestiging van een chemische fabriek tegen te houden op het voormalige terrein van Bos Beton. Het gaat om een fabriek die kunststof afval omzet naar een bruikbare brandstof.

De firma’s Sepco en SUEZ willen samen met de gemeente Alphen aan den Rijn een haalbaarheidsonderzoek doen naar de mogelijkheid om de laatste reststroom van 25 procent plastic toch te recyclen. Dit moet gebeuren in een nieuw te bouwen fabriek op industrieterrein Heijmanswetering. Het zou de eerste fabriek zijn waar dit kan.
Sepco heeft al eerder een technologie ontwikkeld om plastic te verwerken tot olie die kan worden gebruikt voor dieselmotoren. SUEZ is de verwerker van plastic restafval in de gemeente. Er blijft altijd circa 25 procent restafval over dat niet hergebruikt kan worden, dit wordt tot nu toe verbrand.

Omwonenden niet blij
Omwonenden van Heijmanswetering zijn niet blij met de vestiging van een chemische fabriek in hun woonomgeving. Zij hebben al last van lawaai van metaalverwerking en van geuren van verschillende bedrijven, evenals van vrachtverkeer door de Stromenwijk. Het industrieterrein is omsloten door de Heijmanswetering, de Stromenbuurt, de Ambachtenwijk en het Weteringpark.

Petitie
Een aantal bewoners is nu een actiegroep begonnen: groep Anti Chemisch Experiment Woonwijk Alphen a/d Rijn – ACEWA. Er is een website ingericht: www.acewa.nl. Maar heel belangrijk is vooral de petitie die deze week onder de aandacht wordt gebracht in Alphen aan den Rijn.
Hun bezwaren richten zich op het veiligheids- en milieugevaar van een chemisch bedrijf in een woonwijk en op het sterk verminderen van de leefkwaliteit in een gemeente die midden in het Groene Hart van Zuid-Holland ligt.
De omwonenden zijn echter vooral geschrokken door het stadium waarin de plannen al blijken te zijn. Tussen toestemming voor het haalbaarheidsonderzoek door de gemeenteraad, eind april, en de beoogde opening van de testfabriek ligt ruim een jaar.

Gemeenteraad
Aan de gemeenteraad zal in de volgende raadsvergadering worden gevraagd om een bedrag van 12.500 euro ter beschikking te stellen voor een haalbaarheidsonderzoek. Als dit onderzoek gunstig uitpakt, betekent dit dat de gemeente waarschijnlijk over zal gaan tot de aankoop van het terrein Staalweg 4, het voormalige terrein van Bos Beton.
De gemeentelijke planning is voor de eerste helft van dit jaar een haalbaarheidsstudie en een businessplan. Daarna volgt besluitvorming en commitment plus de aanschaf van de grond door de gemeente. Vervolgens wordt de fabriek gebouwd en de techniek besteld. Naar verwachting kan de fabriek voor de zomer van 2021 operationeel zijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 17:37

WOODSTONE THUIS – De beste pizza’s bij jou thuis bezorgd!

In deze rare tijden is niets zoals we gewend zijn. We zijn meer thuis en brengen minder tijd door met vrienden. Gelukkig kan je het thuis ook gezellig maken, en nu is dat nog makkelijker. Je kan je favoriete WOODSTONE pizza's en pasta's namelijk nu ook thuis laten bezorgen!

Gemeente vandaag 16:48

Burgerzaken op zaterdag gesloten

Vanwege de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werkt Burgerzaken op dit moment alleen op afspraak. 

Alphens Restaurantweek vandaag 16:21

Alphens Restaurantweek bij jou thuis: Wijnbar&Zo

De Alphens Restaurantweek bij jou thuis is volop bezig. Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met het aanbod van onze wijnspecialist: Wijnbar&Zo.

Gemeente vandaag 15:46

Project Aquathermie Planetenbuurt weer een stap dichterbij

Samen met woningcorporatie Woonforte, ziekenhuis Alrijne, verpleeghuis Oudshoorn,​ Stichting Driehoorne, het Scala College en Hoogheemraadschap van Rijnland ondertekent​ Gemeente Alphen aan den Rijn de intentieovereenkomst ‘Duurzame warmte Planetenbuurt’.​ Daarmee is de​ volgende grote stap in het project Aquathermie gezet.​ 

Verkeer en vervoer vandaag 15:17

Treinverkeer Alphen-Gouda gestremd

Momenteel rijden er geen treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Dit in verband met een seinstoring.