#142 – Project “SCHEPENBUURT Leeft” voor een hartveilige buurt

De Werkgroep BPSchepenbuurt heeft een projectgroep “SCHEPENBUURT Leeft” in het leven geroepen om een hartveilige buurt op te zetten samen met u.

Wij vragen uw medewerking als buurtbewoner, niet alleen voor uw buurt, maar ook voor uw buren, uw huisgenoten en voor uzelf. Lees aub het hele bericht, wij rekenen op u.

Achtergrond informatie:

Wanneer iemand een hartstilstand meldt bij 112, duurt het gemiddeld 9-15 minuten voordat de ambulance er kan zijn.  Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Vooral te weinig zuurstof naar de hersenen zorgt snel voor problemen. Al na 4 tot 6 minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op.
Als reanimatie dus voor die tijd wordt opgestart en er binnen de 6 minuten een AED (Automatische Externe Defibrillator) wordt ingezet is de kans op overleven zonder nadelige gevolgen groter. Dit geldt voor circa 80% van de met een AED gereanimeerde slachtoffers. Een reanimatie zonder AED is maar voor circa 20% tot 40% succesvol.

Het is ons aller belang dat we hulpverleners en voorzieningen geregeld hebben binnen de Schepenbuurt, want als de hulpverlening te laat start, overleeft 9 van de 10 slachtoffers een hartstilstand niet. Wanneer er een AED dag en nacht beschikbaar is en er voldoende opgeleide en aangemelde hulpverleners opgeroepen kunnen worden, wordt de kans op overleven groter.

Wat gebeurt er bij een melding?

Wanneer een melding van een hartstilstand of reanimatie bij de 112 meldkamer binnenkomt, worden er twee ambulances naar het adres gestuurd. Daarnaast worden de burgerhulpverleners, die geregistreerd staan bij HartslagNu en in het gebied van de calamiteit aanwezig zijn, gewaarschuwd en gevraagd of zij beschikbaar zijn.
Na 5 “OK” meldingen krijgen de overige hulpverleners bericht dat voldoende hulp beschikbaar is.

De aangemelde hulpverleners krijgen vervolgens instructie om naar de locatie met het slachtoffer te gaan, of voor de locatie een AED op te halen en daarmee naar het opgegeven slachtofferadres te gaan.
Dus, hoe meer mensen opgeleid zijn en zich aangemeld hebben bij HartslagNu, hoe groter de kans is dat het slachtoffer het overleeft met minimale gevolgen.

Huidige en gewenste situatie voor de SCHEPENBUURT

Op dit moment zijn er binnen de SCHEPENBUURT onvoldoende opgeleide en aangemelde hulpverleners en een AED apparaat is niet dag en nacht voorhanden.

Willen we inderdaad levens redden binnen de SCHEPENBUURT ingeval van hartstilstand dan moeten we twee dingen gaan regelen samen met u als buurtbewoner:

  • Mimimaal 20 buurtbewoners die voldoende opgeleid en tevens aangemeld zijn bij de landelijke organisatie;
  • Minimaal 1 AED centraal in de SCHEPENBUURT geplaatst, die dag en nacht bereikbaar is;

Opleiding reanimatie & AED bediening worden veelal gegeven door EHBO verenigingen, het Rode Kruis, of een BHV opleiding en kost €35,- tot €50,- en wordt op één of twee avonden of een zaterdagochtend/-middag gegeven. Om als hulpverlener geregistreerd te kunnen blijven, wordt een jaarlijkse opfriscursus van ca. 2 uur aanbevolen. Zorgverzekeringen dekken de kosten van de AED opleidings- en herhalingscursussen veelal in het aanvullend zorgpakket. De projectgroep “SCHEPENBUURT Leeft” zal bij voldoende belangstelling een reanimatie & AED bediening cursus opzetten, gepland voor het voorjaar 2018.

Voor een dag en nacht beschikbare AED, centraal geplaatst in de SCHEPENBUURT gaat de projectgroep op zoek naar sponsoren en subsidie bij de gemeente. Een AED die dag en nacht beschikbaar is met de nodige beveiliging zal een budget vereisen van ca. € 3.000,-.

Alle SCHEPENBUURT bewoners vragen wij:

  1. Bent u gecertificeerd of voldoende opgeleid, maar nog niet aangemeld bij de landelijke organisatie, dan vragen wij u dit toch te overwegen. Klik hier om je aan te melden bij de landelijke organisatie;
    Meld je dan ook aan als SCHEPENBUURT Hulp Verlener (indien nog niet gedaan), klik hier;
  2. Meldt u hier aan als potentiele deelnemer voor de cursus reanimatie & AED bediening. Dit betreft vooralsnog alleen een eerste inventarisatieOver details zal later nog worden gecommuniceerd;
  3. Laat ons weten via een email naar bpschepenbuurt@gmail.com of u (als prive persoon) of uw bedrijf sponsor wilt worden voor een dag en nacht beschikbaar AED apparaat welke centraal in de SCHEPENBUURT wordt geplaatst;

Ter info

HartslagNu en Hartveilig Wonen zijn per 1 januari 2018 opgegaan in een nieuwe stichting: Stan, the CPR network. De fusie wordt ondersteund door: De Hartstichting, GGD GHOR Nederland, Het Nederlandse Rode Kruis, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ambulancezorg Nederland.

Tot slot

Help de SCHEPENBUURT, uw buren, uw huisgenoten en uzelf en meldt u aan voor de cursus reanisatie & AED bediening. Met uw inzet en steun kunnen wij  in 2018 het project Schepenbuurt Leeft” voor een hartveilig buurt in de  SCHEPENBUURT realiseren! 

Over Jan Teeuwen

Coordinator/voorzitter, WhatsApp Alert beheerder, WebMaster Jan heeft zich opgegeven cursus Reanimatie/AED cursus = LOHW kernteam - LOHW KBG lid, toegang tot lohw20@gmail.com
Dit bericht is geplaatst in HartVeilig, Leefbaarheid, Notification. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *